بیشتر بدانید

معرفی طرحواره درمانی

طرحواره درمانی به عنوان یک رویکرد انسانی و یکپارچه توسط جفری یانگ برای درمان اختلالات شخصیت خصوصاً اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت خودشیفته، افسردگی مزمن و سایر مشکلات فردی و زناشویی در اواسط دهه 1980 میلادی معرفی گردید. طرحواره درمانی از تکنیک‌های شناخت درمانی، رفتار درمانی، روابط شی و گشتالت درمانی به شکلی سیستمی در درمان استفاده می‌نماید. اخیراً نیز طرحواره درمانی با بکارگیری فنون توجه‌آگاهی به رشد بعد معنوی مراجعین می‌پردازد.

 

جفری یانگ که از شاگردان مکتب شناخت درمانی آرون بک بود، رفته رفته از رفتار درمانی شناختی (CBT) فاصله گرفت و در سال 1995 میلادی اولین انستیتو طرحواره درمانی جهان را در منهتنِ نیویورک تاسیس نمود. او پنج سال قبل‌تر (1990)، با چاپ اولین کتاب خود با عنوان “شناخت درمانی برای اختلالات شخصیت”، زمزمه‌های این جدایی را به علت عدم دریافت موفقیت درمانی با بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت به وسیله رویکردهای کوتاه مدت، کرده بود. یانگ که در سال 1984 توسط یک گشتالت درمانگر، اثرات عمیق و مثبت تکنیک‌های تصویرسازی را روی خود تجربه کرده بود، بعدها عنوان نمود که “در حدود ده جلسه گشتالت درمانی، آنچه که درباره خودم آموختم، از یک سال مراجعه به شناخت درمانگر بسیار بیشتر بود” (رودیگر و یانگ 2009). در نتیجه تکنیک‌های تصویرسازی مکتب گشتالت درمانی و سپس بازنویسی تصویرسازی به طرحواره درمانی ورود پیدا کرد و توانایی این رویکرد را چندین برابر نمود.

یانگ (2010) توسعه طرحواره درمانی را به سه مرحله تقسیم نموده است. مرحله اول تاسیس انستیتو طرحواره درمانی نیویورک و برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی و درمان مراجعین. یانگ طرحواره درمانی را به عنوان یک رویکرد دارای فرمول‌بندی و استراتژی برای درمان معرفی کرده است. مرحله دوم ارتباط مستقیم با پژوهشگران مطرح کشور هلند همچون آرنود آرنتز، هنی فن خندرن، دیوید برنشتاین و رمکو فاندر ویجنگارت و انجام پژوهش‌های بالینی فراوان روی طرحواره درمانی برای اختلال شخصیت مرزی که نتیجه آن این بود که رویکرد طرحواره درمانی مناسبترین و قدرتمندترین روش درمانی برای اختلال شخصیت مرزی است که تا آن زمان اختلالی مقاوم و غیرقابل درمان بود. مرحله سوم ارائه مدل طرحواره درمانی گروهی با مطالعات بالینی جئوان فارل و ایدا شاو که ابعاد تازه‌ای به این رویکرد ارائه نمود.
 
 سازماندهی طرحواره درمانی در سال 2008 میلادی با تلاش‌های ایکارد رودیگر در کشور آلمان با تاسیس انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST) صورت پذیرفت. تمرکز انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST) روی چهار حیطه تخصصی طرحواره درمانی فردی (ST)، طرحواره درمانی زوجین (ST-C)، طرحواره درمانی کودک و نوجوان (ST-CA) و طرحواره درمانی گروهی (GST) است. دفتر مرکزی انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST) در شهر بَدویلبِل در ایالت هِسِن کشور آلمان قرار دارد.
 
 جفری یانگ رفته رفته طرحواره درمانی را وارد حوزه زوجین نمود و با برگزاری کارگاه و ضبط فیلم نشان داد که تا چه طرحواره درمانی می‌تواند به زوجین با مشکلات مختلف کمک نماید. امروزه از طرحواره درمانی برای کمک به زوجی که اختلاف نظر فراوان دارند یا گرفتار مشکلاتی همچون خشونت خانگی، اعتیاد، رابطه پنهانی و یا در شرف طلاق هستند، استفاده می‌گردد.
بیشتر بدانید

تاریخچه انستیتو طرحواره درمانی ایران

در پنجم شهریورماه 1395، رییس انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST)، دکتر ایکارد رودیگر به دعوت رسمی دکتر امیر عسکری نماینده ISST در ایران، برای ایراد سخنرانی در سمینار “طرحواره درمانی در عمل” به تهران سفر نمود. در این سمینار، بیش از هفتاد نفر از علاقه‌مندان به طرحواره درمانی شرکت نمودند. ایکارد رودیگر از بنیانگذران و نامداران طرحواره درمانی زوجین (ST-C) در جهان است و کتب فراوانی را در این حیطه به رشته تحریر درآورده است. او پس حضور در تهران و آشنایی با علاقه‌مندان به طرحواره درمانی و فعالیت‌های نمایندگی ISST در ایران، حمایت و علاقه خود را برای توسعه طرحواره درمانی در ایران اعلام نمود.

با کلید خوردن “پروژه توسعه طرحواره درمانی (DPST)” در ایران و سپس خاورمیانه با حمایت “مرکز جهانی مطالعات پیشرفته سلامت روان (CASMH)”، تمرکز روی آموزش طرحواره درمانی به متخصصان و عموم افزایش یافت. به توصیه ایکارد رودیگر، از دو نفر از بنیانگذران طرحواره درمانی روسیه در انستیتو طرحواره درمانی سن‌پترزبورگ، دکتر پائول کاسیانیک و همسرشان دکتر النا رومانوا برای ایراد سخنرانی در سمینار “طرحواره درمانی برای زوجین” در تاریخ 23 مهرماه 1395 در تهران دعوت به عمل آمد. حدود 100 طرحواره درمانگرِ علاقه‌مند به مسائل ازدواج و زناشویی در این سمینار شرکت نمودند. نقطه عطف حضور پائول کاسیانیک و النا رومانوا در تهران، اخذ قرارداد مشترک پیرامون “اولین دوره تخصصی آموزش سطح استاندارد طرحواره درمانی” زیر نظر انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST)، بین انستیتو طرحواره درمانی سن‌پترزبورگ روسیه و مرکز مطالعات پیشرفته سلامت روان (نمایندگی ایران) بود. در 30 فروردین 1396، پائول کاسیانیک و النا رومانوا مجدداً به ایران آمده و در پنج روز کاری فشرده (تدریس و سوپرویژن)، به آموزش 45 نفر از شرکت‌کنندگان پرداختند. اعضای شرکت‌کننده که از 11 استان کشور بودند، در قالب یک گروه متمرکز و منسجم می‌بایست 60 ساعت این دوره را همراه با سوپرویژن فردی و گروهی در طی دو سال بگذرانند، و جزو اعضای دارای گواهی‌نامه بین المللی طرحواره درمانی در سطح استاندارد محسوب گردند. پس از برگزاری این دوره بود که انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST)، ایران را به عنوان یکی از کشورهای توسعه‌یافته در طرحواره درمانی و دارای نمایندگی بشمار ‌آورد. در نتیجه، می‌توان طرحواره درمانی را در ایران  به قبل و بعد از حضور پائول کاسیانیک و النا رومانوا تقسیم نمود، زیرا اکنون دیگر طرحواره درمانی منحصر به مطالعه کتاب‌های ترجمه‌شده طرحواره درمانی و شرکت در کارگاه‌های کوتاه‌مدت نگردیده و شامل آموزش بین‌المللی مداوم اعضای گروه، برگزاری دوره‌های بازآموزی، سوپرویژن‌های انفرادی، سمپوزیوم‌های بین‌المللی، شرکت در مدرسه‌های تابستانی و حضور و ارائه مقاله در کنفرانس‌های جهانی می‌گردد.

 بر این باور هستیم که طرحواره درمانی می‌بایست در تمامی حوزه‌ها به طور یکسان رشد و توسعه پیدا کند، از اینرو با دعوت از معاون انجمن بین المللی طرحواره درمانی (ISST)، دکتر رمکو فاندر ویجنگارت از هلند برای ایراد سخنرانی در سمپوزیوم “طرحواره درمانی برای اختلالات مرتبط با تروما” در تاریخ 31 شهریور 1396، و دکتر کریستف لوئز از آلمان برای ایراد سخنرانی در سمپوزیوم “طرحواره درمانی برای کودکان و نوجوانان” در تاریخ 28 مهرماه 1396، به صورت جدی‌تر اهداف آموزشی خود را دنبال نمودیم.

 دومین دوره بین‌المللی سطح استاندارد طرحواره درمانی فردی (60 ساعت آموزشی همراه با سوپرویژن) توسط پائول کاسیانیک، استاد برجسته روسی و اولین دوره تخصصی طرحواره درمانی کودک و نوجوان (48 ساعت) توسط کریستف لوئز، استاد مطرح آلمانی در فروردین و ادامه آن در مهرماه 1398 با استقبال گسترده علاقه‌مندان کلید خورد. همچنین، حضور دکتر جان فیلیپ لوییس (رییس انستیتو طرحواره درمانی سنگاپور) در تاریخ 6 شهریور 1398 برای برگزاری کارگاه سه روزه “فرزندپروری باکفایت” نقطه عطفی در آموزش والدین برای پیشگیری از شکل‌گیری طرحواره‌ها بود.

 علاوه بر فعالیت‌های بین‌المللی در تهران، پنج شهر دیگر شامل شهرهای رشت، شیراز، اهواز، بوشهر و مشهد به منظور توسعه بیشتر طرحواره درمانی به عنوان شهرهای اصلی انتخاب گردیدند و در قالب طرح DPST، آموزش جامع و تربیت طرحواره درمانگر به حدود 900 نفر از علاقه‌مندان با تدریس دکتر امیر عسکری و مدیریت اجرایی خانم گل‌افروز غلامی ارائه گردید.

 علاوه بر فعالیت‌های بین‌المللی در تهران، پنج شهر دیگر شامل شهرهای رشت، شیراز، اهواز، بوشهر و مشهد به منظور توسعه بیشتر طرحواره درمانی به عنوان شهرهای اصلی انتخاب گردیدند و در قالب طرح DPST، آموزش جامع و تربیت طرحواره درمانگر به حدود 900 نفر از علاقه‌مندان با تدریس دکتر امیر عسکری و مدیریت اجرایی خانم گل‌افروز غلامی ارائه گردید.

 علاقه و پیشرفت روزافزون طرحواره درمانی در میان درمانگران ایرانی، منجر به تصمیم نهایی برای تاسیس یک انستیتو ملی به منظور اتحاد، هماهنگی و همکاری مشترک در راستای فعالیت‌های داخلی و خارجی گردید و سرانجام با تلاش و پیگیری‌های مستمر دکتر محمد ابراهیم مداحی و دکتر امیر عسکری، مجوز تاسیس انستیتو طرحواره درمانی ایران از سازمان بهزیستی کشور اخذ گردید. مراسم افتتاحیه “انستیتو طرحواره درمانی ایران” در روز پنجشنبه، 11 مهر 1398، با ایراد سخنرانی معاون آموزشی انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) دکتر پائول کاسیانیک در تهران و قرائت متن پیام تبریک پروفسور جفری یانگ و پخش پیام‌های تبریک تصویری دکتر النا رومانوا، دکتر کریستف لوئز و دکتر جان فیلیپ لوییس به عنوان شروع به کار رسمی انستیتو طرحواره درمانی ایران، برگزار گردید.

درباره لوگو

لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران، در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت نهایی رسیده است. این لوگو جهت شناسایی مطمئن و آسان فعالیت‌های انستیتو طرحواره درمانی ایران برای مخاطبان این موسسه آموزشی/پژوهشی و درمانی است.

از آنجاییکه برخی از افراد متخلف یا موسسات بدون مجوز، به طور غیرقانونی به فعالیت طرحواره درمانی می‌پردازند، لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران روی پوسترها، کتاب‌ها، گواهینامه‌های تخصصی و غیره، نشانگر اعتماد و تائیدیه این انستیتو ملی و بین‌المللی است. لطفا به موارد زیر توجه نمایید:

لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران، در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت نهایی رسیده است. این لوگو جهت شناسایی مطمئن و آسان فعالیت‌های انستیتو طرحواره درمانی ایران برای مخاطبان این موسسه آموزشی/پژوهشی و درمانی است.

از آنجاییکه برخی از افراد متخلف یا موسسات بدون مجوز، به طور غیرقانونی به فعالیت طرحواره درمانی می‌پردازند، لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران روی پوسترها، کتاب‌ها، گواهینامه‌های تخصصی و غیره، نشانگر اعتماد و تائیدیه این انستیتو ملی و بین‌المللی است. لطفا به موارد زیر توجه نمایید:

  1. فعالیت‌های انستیتو طرحواره درمانی ایران به عنوان تنها مرجع معتبر و تخصصی طرحواره درمانی در کشور، تنها با لوگوی انستیتو از سایر فعالیت‌های مرتبط با طرحواره درمانی متمایز می‌گردد و هرگونه پوستر یا گواهینامه‌ای که فاقد لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران است، مورد تائید این انستیتو و متعاقباً مورد تائید انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) نمی‌باشد.
  2. لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران در وب‌سایت انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) درج شده است. لطفا روی آدرس اینترنتی کلیک نمایید:

https://schematherapysociety.org/Iran-Training-Programs

  1. برای مشاهده لوگوی انستیتوهای طرحواره درمانی سایر کشورهای جهان، روی آدرس اینترنتی زیر کلیک نمایید:

https://schematherapysociety.org/Training-Programs

  1. انستیتو طرحواره درمانی ایران (با لوگوی تعیین شده) به عنوان تنها انستیتوی مورد تایید انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) در کشور ایران است. هر فرد یا موسسه‌ای به غیر از انستیتو طرحواره درمانی ایران که با اسم و لوگوی انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) در کشور فعالیت نماید، غیرمجاز است.
  2. افرادی که در برخی از دوره‌های انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) شرکت کرده‌اند و به واسطه شرکت در یک یا چند دوره، کارگاه یا کنفرانس، توانسته‌اند از ISST مدارکی دریافت نمایند، این مساله به منزله داشتن یک موسسه مورد تائید از ISST نیست.
  3. انستیتو طرحواره درمانی ایران، فقط پاسخگوی آن دسته از فعالیت‌هایی است که با لوگوی انستیتو مشخص گردیده‌اند و در نتیجه، انستیتو پاسخگوی مسائل مرتبط با فعالیت‌های مربوط به طرحواره درمانی که در سطح کشور بدون لوگوی انستیتو و به طور غیرقانونی برگزار می‌گردند، نمی‌باشد.
  4. طرحواره درمانی رویکردی بسیار عمیق، دقیق و آکادمیک است و آموزش آن باید کاملاً تخصصی باشد. لذا انستیتو طرحواره درمانی ایران، فعالیت‌های آموزشی و درمانی خود را مستقیماً بر اساس پروتکل‌های به روزرسانی شده انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) اجرا می‌نماید.
  5. در خصوص درک کامل و بهتر لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران، اجزای آن معرفی می‌گردد:

جوانه‌های سبز رنگ، نشانگر رشد برگ‌های تازه خِرد، بالندگی فردی، افزایش و ارتقای ذهنی، پیشرفت و توانمندی شخصیتی و همچنین رُستن شاخه‌های تازه از درخت زندگی با رویکرد طرحواره درمانی است. هدف نهایی طرحواره درمانی، رشد بزرگسال سالم است و این رشد با کاشتن بذر شخصیت سالم آغاز می‌گردد.

سیب سپید سلامت روان؛ نشانی با رنگ سفید و با طرحی شبیه به سیب در وسط لوگوی انستیتو طرحواره درمانی ایران به چشم می‌خورد، وجود این نشان در قلب لوگو به معنای اطمینان خاطر از دستیابی به سلامت روان با رویکرد طرحواره درمانی است.

هلال یا ماه نو، برگرفته از تصویر ماه است که در بسیاری از فرهنگ‌ها، نماد پاکی است. در طرحواره درمانی به تلاش در جهت پاکسازی روان انسان از شر طرحواره‌ها می‌پردازیم. همچنین، انتخاب هلال ماه نشانگر تعلق این انستیتو به کشور ایران است، زیرا تاریخچه استفاده از هلال ماه به ضرب تصویر هلال ماه روی سکه‌های طلا و نقره مربوط به دوران اشکانیان و سپس ساسانیان می‌رسد. پس از اسلام نیز، نماد هلال ماه همراه با ستاره، مورد استفاده بسیاری از کشورهای مسلمان قرار گرفته است.

ترکیب رنگ آبی و سبز، افق آسمان و زمین را تشکیل می‌دهد. آسمانی آبی و زمینی سبز، نشانگر طبیعت سالم است و انسان برای بقای جسمی و روانی خود، نیاز به محیطی سالم دارد. در طرحواره درمانی تاکید می‌گردد که محیط ناسالم به شکل‌گیری طرحواره‌های ناسازگار (منفی) و محیط سالم به شکل‌گیری طرحواره‌های سازگار (مثبت) منجر می‌گردد. همچنین، رنگ آبی، رنگ رسمی انجمن بین‌المللی طرحواره درمانی (ISST) است و رنگ سبز، رنگی قابل احترام در فرهنگ ایران و نشانگر زایندگی، رشد و پرورش است. تولدی دوباره و ساختن زندگی از نو. طیف رنگی آبی و سبز از آرام‌بخش‌ترین رنگ‌ها در میان طیف رنگ‌ها هستند.

بیشتر بدانید

چشم انداز

از آنجاییکه بزرگان طرحواره درمانی در سراسر دنیا بسیار فعال هستند، مرتباً بخش‌هایی از نظریه و فنون درمانی در حال تغییر است و اخیراً پروتکل‌های درمانی مانند پروتکل مفهوم‌سازی موردی (یانگ و همکاران 2018)، مسیر جدیدی را برای درمان پیش‌رو قرار داده‌اند. لذا، برای تبادل اطلاعات و تجربیات جدید میان طرحواره درمانگران ایرانی و همکاران سایر کشورها، انستیتو طرحواره درمانی ایران، با وجود تمام موانع و محدودیت‌ها، سعی دارد برای توسعه طرحواره درمانی به پشتوانه مخاطبانش، فعالیت اجرایی خود را روز به روز گسترش دهد. همچنین، “پروژه توسعه طرحواره درمانی (DPST)” درصدد بوده تا با فعالیت‌هایش “درک عمومی” از مفاهیم طرحواره درمانی را با عنوان “طرحواره درمانی در خدمت جامعه” افزایش داده و به هم‌میهنان عزیز خدمات آموزشی و درمانی ارائه دهد. 

 

بیشتر بدانید

اهداف

مهمترین هدف انستیتو طرحواره درمانی ایران، آموزش دقیق و با کیفیت طرحواره درمانی به روان‌شناسان، مشاوران و روانپزشکانی است که به یادگیری این رویکرد معتبر در سطح پیشرفته و حرفه‌ای مشابه با آنچه در سایر کشورهای توسعه‌یافته در حوزه بهداشت روانی است، انجام گیرد. همچنین در حوزه پژوهش برنامه‌هایی تدوین گردیده که در آینده پیش‌رو بتوانیم در سطح بین‌المللی دستاوردهای ارزنده‌ای بدست آوریم.

رشد و پیشرفت
افتخارات انستیتو طرحواره درمانی ایران
360000

ساعت آموزش تخصصی

569

مدرس حرفه ای و باتجربه

2982

گواهینامه صادر شده

3651

دانشجو و دانش آموزش